Prahan nähtävyydet

Prahan nähtävyydet

Vanhakaupunki (Staré Město)

Prahan keskiaikainen Vanhakaupunki on erittäin viehättävä kaupunkimiljöö. Vanhankaupungin rakennukset ovat arkkitehtuuriltaan goottilais- ja barokkityylisiä, jotka ovat kaikki huolella entisöityjä. Turistien suosima reitti Vanhankaupungin torilta Kaarlensillalle on kiihkeimmän turistikauden aikana hyvin ruuhkainen. Vanhankaupungin aukion läheisyydessä oleva hieman synkkä kaksitorninen goottilainen Týnin kirkko on erinomainen maamerkki eksyessä Vanhankaupungin hieman sokkeloisilla kujilla.

Pieni puoli (Malá Strana)

Vltavajoen länsirannalla Prahan linnan alapuolella sijaitseva Pieni puoli on Prahan parhaiten säilynyt barokkikaupunginosa. Alueen rakennukset ovat peräisin 1600–1700-luvuilta. Pyhä Nikolauksen kirkko on Malá Stranan mahtavin rakennus.

Kaarlensilta (Karlův Most)

Kaarlensilta on Prahan suosituin nähtävyys täynnä turisteja ja rihkamakauppiaita. Vanhan kaupungin (Staré Město) ja Pienen puolen (Malá Strana) Välttääkseen ruuhkaa paikalle kannattaa tulla varhain aamulla tai pimeyden tultua, koska silta ja sen ympäristö Linna-vuoren alueineen on valaistu erittäin hienosti. Ruuhkasta huolimatta tämän Euroopan kauneimpiin kuuluvan sillan yli kannattaa kerran matkan aikana kävellä. Turistit kulkevat mielellään sillan päästä päähän välillä sen keskelle, jossa sijaitsee marttyyrinä kuolleen Pyhän Nepomunkin patsas. Patsaan koskettamisen on sanottu tuovan onnea.

Kampan puisto

Myös Kaarlensillan alapuolella oleva vehreä Kampan puisto on tutustumisen arvoinen sillä siellä taapertaa kasvottomia jättivauvoja. Nämä nykytaiteen taideteokset on luonut David Cerny, jota kutsutaan leikillisesti Prahan julkisen tilan lempilapseksi.

Raatihuoneen astronominen kello (Pražský orloj)

Prahan komeimpiin rakennuksiin kuuluva raatihuone on myös 1300-luvulta. Raatihuoneen astronominen kello on Prahan kuvatuin nähtävyys. Astronomisesta kellosta selviää vuorokausi, vuodenaika, auringon ja kuun asema sekä eläinradan merkit. Kuoleman (luurangon) soittaessa kelloa tasatunnein pienestä luukusta marssivat 12 apostolia. Kuvaelmaa seuraavat itseään peilistä katsova turhamaisuus, ahneus ja hekumallisuus. Lopuksi kukko kiekaisee ylimmästä luukusta. Tasatunnein kellon eteen ilmaantuu matkailijoita kaikkialta maailmasta. Tätä näytelmää on esitetty vuodesta 1410. Sankka väkijoukko houkuttelee myös taskuvarkaita.

Linnavuori (Hradčany)

Linnavuori on mahtava näköalapaikka, jonka kukkulan laelta näkyvät kirkontornit ja Kaarlensilta parhaiten. Linnavuorella sijaitseva Prahan linna on myös Tšekin presidentin virka-asunto. Linnavuorella sijaitsee myös Prahan tunnetuin maamerkki, Pyhän Vituksen katedraali.

Prahan linnan alueella sijaitsee myös Loreton barokkikirkko, Kapusiiniluostari ja Strahovin luostari. Alue on kenties maailman suurin linnakompleksi. Kiertely linnan alueella on ilmaista, mutta jos haluaa tutustua tiettyihin sisätiloihin kuten Pyhän Yrjön Basilikaan, Ruutitorniin ja vanhaan kuninkaanpalatsin täytyy suunnata ensin lipunmyyntipisteeseen. Upeaan goottilaiseen Pyhän Vituksen katedraaliin pääsee osittain tutustumaan ilmaiseksi. Linnavuoren alueelle pääsee helpoiten Prahan keskustasta raitiovaunun linjalla 22. Linnavuoren pysäkki on Pražský hrad. Vltava-joen puolelta kukkulan nouseminen käy kätevästi myös portaita pitkin.

Václavskén aukio (Václavské náměstí)

Prahan pääaukio sijaitsee Uuden kaupungin (Nové Město) alueella, jossa sijaitsee myös Prahan pääkatu. Aukion toisessa päässä kohoaa yksi Prahan symboleista, Pyhän Vaclavin ratsastajapatsas sekä kultakupolinen kansallismuseo (Národní muzeum).

Petrinin kukkula (Petřínská rozhledna)

Prahan linna sijaitsee Petrinin kukkulalla. Se on Prahan kukkuloista korkein. Korkeutta sillä on 318 metriä. Kukkulan huipulla sijaitsee näköalatorni ja hyvin hoidettu puutarha. Petrinin kukkulan näköalatornia on kutsuttu myös Eiffel-tornin kopioksi. Tämä 63.5 metriä korkea Petrinin näköalatorni (Petřínská rozhledna) on yksi Prahan maamerkeistä. Pääsymaksu torniin on 20–60 korunaa. Tornin huipulta voi nähdä Tšekin korkeimman vuoren (Snezka vuori) 150 kilometrin päässä Prahasta. Kukkulan rinteellä mutkittelee Nälkämuuri. Tämä näyttävän näköinen Nälkämuuri sai nimensä siitä, että Kaarle IV rakennutti sen työllistääkseen nälänhädän uhkaamia työläisiä. Muuri näkyy hyvin Ujez-kadulta.

Tanssiva talo (Tančící dům)

Frank Gehryn suunnittelema tanssiva talo sijaitsee Prahan Nové Město -kaupunginosassa eli Uudella puolella. Rakennus valmistui vuonna 1996. Talon epätavallinen muoto ja sen tekniset ratkaisut aiheuttivat paljon julkista keskustelua. Aluksi prahalaiset olivat kauhuissaan talosta, mutta nyt siitä ollaan ylpeitä. Talo sijaitsee Vltava-joen rannalla, Jiraskuv-sillan kohdalla.

Juutalaiskortteli ja Vanha juutalainen hautausmaa

Vltava-joen ja Vanhankaupungin aukion välissä sijaitsee Prahan juutalainen ghetto, Josefov. Juutalaiset saapuivat Prahaan heti Jerusalemin temppelin purkamisen jälkeen. He asettuivat alun perin Malá Stranan puoleiselle asuinalueelle, mutta 1200-luvulla heidät pakotettiin muuttamaan joen toiselle puolelle. Juutalaiskorttelissa sijaitsee kuusi synagogaa, joista Vanha-Uusi Synagoga on vanhin. Tämä goottilaiseen tyyliin rakennettu synagoga on Prahan juutalaisen yhteisön pääsynagoga. Alueella sijaitsevat Juutalainen kaupungintalo ja 1400-luvulta 1700-luvulle käytössä ollut Vanha juutalainen hautausmaa. Siellä on noin 12000 hautaa. Prahan juutalaiskortteli on Euroopan merkittävimpiä juutalaiskeskuksia. Kaupunginosan nimi juontuu keisari Josef II:sta joka kumosi juutalaisvastaiset lait. Vähitellen Josefov kuitenkin slummiutui, ja se purettiin lähes kokonaan. Toisen maailmansodan aikana natsit tuhosivat Prahan juutalaisväestön lähes kokonaan. Gettoalue on nykyisin Prahan tärkeimpiä matkailuvaltteja. Getossa syntyi myös Prahan kuuluisin juutalainen, kirjailija Franz Kafka (1883–1924).