Thaimaa

Thaimaa

Thaimaan kuningaskunta sijaitsee Keski-Aasiassa, ja se tunnettiin ennen nimellä Siam.

Maantiede

Noin 67 miljoonan asukkaan maan naapureina ovat Burma, Laos, Kambodža, Malesia, Vietnam, sekä Indonesia. Osa maata on meren ympäröimää, ja Thaimaasta onkin kehittynyt alueensa suosituimpia lomakohteita. Suurin osa maan noin 513 000 km²:n pinta-alasta ei kuitenkaan tarjoa merenrantaa, vaan joko vuoristoista viidakkoa tai viljelmien täyttämiä laaksoja. Korkein vuorenhuippu on 2,5 kilometrin korkeuteen yltävä Doi Inthanon. Lähinnä maan kallisarvoisimmaksi luonnonvaraksi luonnehditun Andamaanienmeren ansiosta maan turismi on noussut yhdeksi maan tärkeimmistä elinkeinoista. Kyseinen meri huuhtelee Thaimaan länsirannikkoa, ja sen rannoilta löytyvätkin maan parhaat lomakohteet, joista mainittakoon Phuket, Krabi, Phang Nga ja Trang.

Asukkaat

Suurin osa maan asukkaista on etnisiä thaita, mutta myös kiinalaisia ja malaijeja on jonkin verran. Uskonnoltaan peräti 95 % väestöstä on buddhalaisia. Thaimaan historia liittyykin läheisesti Kiinaan, sillä jälkimmäisen alueelta saapuneet asuttajat lienevät olleet eksoottisen maan ensimmäisiä asuttajia. Vanhimmat ihmisasutuksen jäljet Thaimaassa ovat peräti 20 000 vuoden takaa. Sen jälkeen vaikutteita on saatu myös mm. Intiasta. Thaimaa on aikojen kuluessa ollut ainoa Kaakkois-Aasian maa, joka ei ole joutunut länsimaiden kolonisaatiovimman piiriin, vaan onnistui säilyttämään oman identiteettinsä vahvana.

Hallinto

Vaikka Thaimaa siis on kuningaskunta, on valta kuitenkin aivan muissa käsissä. Vuonna 2014 maan armeija nimittäin teki vallankaappauksen ja kumosi siinä samassa jopa maan perustuslain. Siitä huolimatta maassa vierailevien tulee ehdottomasti välttää arvostelemasta maan kuninkaallisia, etenkään nykyistä kuningasta Bhumibol Adulyadejia eli Rama IX:tä, teko nimittäin luotellaan rikokseksi.

Sää ja ilmasto

Ilmastoltaan Thaimaa on lämmin kautta vuoden, ja se tunnetaan myös paikallisista monsuunisateistaan. Talvikuukaudet ovat erityisen suosittua matka-aikaa Thaimaan suhteen, sillä lämpötilat kiikkuvat silloin uskollisesti 30 asteen molemmin puolin. Kevään tullen elohopea nousee, ja voi ylittää jopa 40 astetta. Monsuunisateet saapuvat kesän ja syksyn aikana, hieman alueesta riippuen. Monsuunit kestävät noin kaksi kuukautta, ja niiden aikana vettä ei usein ripottele vaan sataa voimalla ja lähes jokaisen vuorokauden aikana. Suurin osa sateista kuitenkin tippuu yöaikaan, tai iltapäivällä, joten aamupäivät voi silloinkin viettää rantalomasta nauttien. Monsuunikautenakaan Thaimaassa ei nimittäin tarvitse palella, vaan lämpöä riittää.

Hinnat ja valuutta

Näillä sivuilla esitellyt hinnat ovat suuntaa antavia ja todennäköisesti nousseet kirjoittamisajankohdasta. Parhaiten täällä olevat hinnat kelpaavat Thaimaan hintojen keskinäiseen vertailuun (paljonko bussimatka on taksia edullisempi?) ja hintojen suuruusluokan arviointiin. Thaimaan bathin inflaatio on euroa suurempi. Tällä hetkellä yksi Thaimaan bath on noin kolme eurosenttiä. Tämä on muuttunut niin, että 15 vuotta sitten bath oli 2,5 senttiä. Hinnat saa muutettua euroiksi siis jättämällä kolme viimeistä numeroa pois ja kertomalla kolmella.

Lue Thaimaasta muualta netistä: