Jalkapallo

Jalkapallo Thaimaassa

Jalkapallo tuotiin Thaimaahan vuonna 1897 ja se on nykyään maan pelatuin urheilulaji. Thaimaata ei tunneta jalkapallomaana, vaan pikemminkin uskomattoman kauniina lomakohteena, jossa on paljon nähtävää. Thaimaalainen jalkapallo on kuitenkin kehittynyt sen perustamisesta lähtien, vaikka maajoukkue ei ole voittanut yhtään suurta turnausta. Maajoukkueen suurimpia saavutuksia on Australian olympialaisiin pääsy vuonna 1956.

Thaimaan jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Chanathip Songkrasin (vasemmalla).

Thaimaan jalkapalloliigat ja kulttuuri

Thaimaassa toimii tällä hetkellä Thai League 1 maan valioliigana. Thai League 1 eli Thaimaan valioliiga perustettiin vuonna 1996 ja siinä pelaa tällä hetkellä 18 joukkuetta, joista parhaisiin kuuluvat Muangthong United, Buriram United ja Bangkok Glass. Buriram United on voittanut eniten mestaruuksia, mutta nämä joukkueet ovat kylläkin todella samanarvoisia. Ottelut ovat kiinnostavaa nähtävää ja niitä voi mennä katsomaan 120 Thai Bahtin eli kolmen euron hinnalla! Ottelut ovat siis hyvin halpoja, mutta mukavaa seurattavaa sekä kannatuksen että pelin suhteen.

Hyväntekeväisyysottelu

Thaimaassa ei ole suuria derbyjä tai muita jalkapallo “taisteluja”, mutta tunnetuin ottelu on Chulan ja Thammasatin välinen ikimuistoinen hyväntekeväisyysottelu. Ottelu, jossa pelaavat Chulalongkornin yliopisto ja Thammasatin yliopisto, järjestetään vuosittain Suphachalasain stadionilla Bangkokissa. Joukkueet pelaavat eri liigoissa, sillä Chula on kakkosliigan joukkue ja Thammasat on nelosliigan joukkue. Ottelu ei sinänsä ehkä ole kovin kiinnostava joukkueiden tason takia, mutta saat kokea mahtavia kannatusesityksiä, tifoja, tansseja sekä paikallista jalkapallokulttuuria samalla kun lippusi rahat menevät hyvään tarkoitukseen.

Ottelulla on pitkä historia, sillä se pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1934. Ideana oli yliopistojen välinen kohtaaminen samalla tavoin kuin Oxfordin ja Cambridgen välisessä vuosittaisessa soutukisassa. Ensimmäiseen otteluun, joka oli Thammasatin yliopiston järjestämä, pääsi vain yhden Bahtin hinnalla eli alle yhdellä sentillä nykyrahassa. Siitä asti kaikki varat on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen ja ottelun voittaja saa “Royal Cup”-palkinnon. Thammasat on voittanut ottelun 24 kertaa ja Chulalongkorn 16 kertaa. Tasapelejä on ollut jopa 31. Tätä ottelua katsoessa pääset sukeltamaan Thaimaan jalkapallokulttuuriin!

Lähteet:

FootballDatabase. “Thailand Football / Soccer Clubs Ranking.” FootballDatabase, 28 Jan. 2018, footballdatabase.com/ranking/thailand/1.

“Go Chula!” Thailand Adventures, 20 Jan. 2010, mattinthailand.wordpress.com/2010/01/16/94/.

“Thailand 3-0 Philippines .” Sport-Asia.com, Sport-Asia, sport-asia.com/wp-content/uploads/2014/12/20141210_Thailand_3-0_Philippinesb.jpg.

Copa90football. “Asia’s Craziest Derbies.” YouTube, YouTube, 20 Sept. 2017, www.youtube.com/watch?v=vzB_ylMaxnM.

“Chula–Thammasat Traditional Football Match.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 3 Feb. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Chula%E2%80%93Thammasat_Traditional_Football_Match.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thai_League_1