Israel

Israel

Saavutettavuus, lennot ja majoitus

Suomesta matkustaa Israeliin vaivatta suorilla lomalennoilla. Välilaskulla tai kahdella matkanteko hoituu myös helposti toisen Euroopan maan kautta. Useimmiten lennot keskittyvät Ben Gurionin lentokentälle, joka sijaitsee vajaan puolen tunnin matkan päässä Tel Avivista. Lentolippujen hinnat ovat halvimmillaan n. 300€ luokkaa. Hyvissä ajoin etukäteen varatut liput ovat nopeita lähtöjä huomattavasti halvempia.

Tavallisimmin Israeliin matkaavat turistit majoittuvat joko hotelleissa, hostelleissa tai muissa erikseen vuokratuissa huoneistoissa tai asunnoissa. Majataloja maasta löytyy myös paljon, mutta niiden taso voi vaihdella paikoittain rajustikin. Seikkailuhenkisempi matkaaja voi myös halutessaan kokea Israelilaisen leirintäelämän tai majoittua aavikkotelttoihin. Majoituitpa sitten kuinka tahansa, Israelin majoitushinnat ovat hieman Suomea alhaisempia.

Maan turvallisuustilanne

Israel on pitkään ollut turvallisuustilanteeltaan epävakaa. Paikat kuten Gaza, Länsiranta ja Itä-Jerusalem on hyvä pitää reissulistansa ulkopuolella tai ainakin niihin matkustaessa on syytä varautua mahdollisiin konflikteihin tavallista enemmän. Niin pienet kuin suuremmatkin terrori-iskut ovat maassa mahdollisia ja pienempiä yhteenottoja kansojen välillä voi esiintyä useasti. Maan turvallisuustilanteen ja uskonnollisen luonteensa vuoksi on hyvä pitää myös pukeutuminen mahdollisimman hillittynä: vältä paljastavia, provosoivia vaatteita. Vaatetuksen olisi hyvä koostua löysistä, peittävistä vaatteista. Tarkat turvatarkastukset ovat maassa arkipäivää ja passia kannattaakin kuljettaa mukana kaikkialla. Myös ikävien keskusteluaiheiden esille nostamista kannattaa välttää, sillä se nähdään helposti epäkunnioittavana ja röyhkeänä.

Hintataso

Israelin kohdalla erityisen halvasta kohteesta ei voida puhua, mutta Suomen hintatasoon tottuneelle se on hieman kotimaan hintoja halvempi. Ruokailu edullisessa ravintolassa on n. 7-8€ luokkaa ja hostelliyö Tel Avivissa irtoaa kympillä tai kahdella.

Kulkeminen

Israel on pieni maa ja soveltuu loistavasti kävelykaupungiksi. Pidemmät välimatkat hoituvat julkista kulkuverkostoa hyödyntämällä, joka tarjoaa niin junia kuin bussejakin. Hinnat ovat varsin edullisia eikä kertalipusta tarvitse pulittaa maltaita. Myös taksit ovat oiva tapa siirtyä kaupungissa paikasta toiseen, vaikkakin ne rokottavat kukkaroa hieman busseja enemmän. Koska Israelin turvallisuustilanne on hieman epävakaa, on suositeltavaa pitää silmät auki ja yleinen varovaisuustaso päällä julkisilla matkustaessa. Normaalilla varovaisuudella loma Israelissa on kuitenkin antoisa ja täynnä ainutlaatuisia kokemuksia.

Koettavaa eri kaupungeissa

Maan suosituimmat matkustuskohteet ovat varmastikin Eilat ja Tel Aviv, joihin myös suurin osa matkatoimistojen tarjoamista matkoista keskittyy. Siinä missä sukellusintoilijan kannattaa suunnata Punaisen meren sukellusparatiisi Eilatiin, trenditietoinen löytää varmasti etsimänsä Tel Avivista. Mikäli haluaa sukeltaa hieman syvemmälle maan historiaan ja kulttuuriin, kannattaa katseet suunnata kolmen uskonnon pyhään kaupunkiin Jerusalemiin. Kaupunki on täynnä uskontomatkailijoita ja tarjoaa varmasti unohtumattomia elämyksiä eri uskontojen värittämillä kaduillaan. Koska välimatkat ovat lyhyitä, parin viikon matkalla on jo kannattavaa poiketa myös Betlehemissä, Kapernaumissa ja Nasaretin kaupungissa. Ennen kaikkea Israel on monipuolinen matkakohde, joka soveltuu niin kaupunki- kuin rantalomailuunkin. Sen luonto on myös hyvin monipuolista ja reissun aikana pääsee kokemaan kaikkea aina kauniista rannoista kuiviin aavikkoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *