Bangkok

Bangkok ei jätä ketään kylmäksi

Toisella puolella maapalloa sijaitsevan eksoottisia puitteita tarjoavan Thaimaan uskomaton pääkaupunki Bangkok lukeutuu monen suomalaisen mielestä maailman mielenkiintoisimpien kaupunkien listalle. Siellä vierailematon luulee kaupungin olevan likainen, meluinen ja seksiturismin valloittama, paikan päällä jo käynyt osaa kertoa asian olevan toisin. Bangkokia kehutaan Idän orkideaksi, mikä kertookin sen suloista ja ainutlaatuisuudesta. Se on yksi harvoista suurkaupungeista, joka onnistuu yhdistämään maansa historian, nykypäivän ja katseen kohti tulevaisuutta.

Bangkok kasvaa vauhdilla, ja tänään sen keskustan suojissa asustaa jo noin 8 miljoonaa thaimaalaista, ja ulkomaalaista. Juurensa kaupunki ulottaa jo 1500-luvulle, vaikka varsinaisen kukoistuksen se näkikin vasta muutama vuosikymmen sitten. Silloin Aasian talous kasvoi rakettivauhtia, ja siitä sai Bangkokin oman hyötynsä. Koska monet kansainväliset firmat ovatkin valinneet juuri Bangkokin paikalliseksi päämajakseen, finanssimaailma seurasi perässä. Pikku hiljaa kaupunki on onnistunut houkuttelemaan myös viihteen ja taiteen ammattilaiset luokseen. Bangkokista löytyykin monia mielenkiintoisia taidemuseoita, joissa voi tehdä tuttavuutta paikallisen luovuuden kanssa.

Turismista on tullut Bangkokille tärkeä tulonlähde ja kaupunki on valittu eräissä äänestyksissä jopa maailman parhaaksi kaupungiksi (Travel+ Leisure). Se on kävijämäärässä mitattuna yksi maailman suosituimmista kaupunkikohteista. Syynä lienevät Bangkokin monipuolinen tarjonta ja edelleen edulliset hinnat. Kaupunki tarjoaa loistavat ostosmahdollisuudet, kaikkeen makuun yöelämää, korkealaatuisia hotelleja ja ravintoloita, tuoksuvia katuja ja kullanhohtoisia temppeleitä.  Kaupungissa niin uskonnollisia kohteita etsivät, shoppailukärpäsen puremat, kulinaristit kuin ne valitettavan kuuluisat seksituristit löytävät etsimänsä. Muista kuitenkin, että viimeksi mainitusta Enkelten kaupunkia vaivaavasta lieveilmiöstä olemme viime kädessä vastuussa me länsimaalaiset!

Bangkokin nähtävyyksiä ovat mm. Suuri palatsi, Wat Phra Kaeon temppelialue, Wat Traimitrin 1200-luvulta peräisin olevan Kultaisen Buddhan temppeli, paikallinen Madame Tussauds vahanukkeineen, Dusit Zoo -eläintarha, Siam Ocean World -meriakvaario, ja jopa hauskat pitkähäntäveneet ja taksin virkaa toimittavat tuk-tukit. Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevat puolestaan Safari World -eläinpuisto delfiineineen ja merileijonineen sekä Samut Prakaenin krokotiilipuisto.

Ilmaston suhteen Bangkok on kuuman kostea, keikkuuhan päivälämpötila sinnikkäästi ympäri vuoden 30 asteen yläpuolella, ja kun siihen yhdistetään yli 70 % kosteus, voi jokainen arvata kuinka helpolla vaatteet liimautuvat ihoon. Sadekausi kestää toukokuusta lokakuulle, sateisinta on kuitenkin elo- ja syyskuussa, jolloin sateita voi ropista jopa 20 päivänä kuukaudessa.

Turvallisuudestaan huolestuneille kerrottakoon, että Bangkok luokitellaan suhteellisen turvalliseksi suurkaupungiksi. Suurin yksittäinen turistia odottava turvallisuusriski on kaoottisen liikenteen aiheuttama loukkaantumisvaara, tosin myös Bangkokissa kannattaa jokaisen huolehtia tarkkaan laukusta ja lompakosta.