Jalkapallo

Jalkapallo Espanjassa

Espanjan kansa rakastaa jalkapalloa ja seuraa sitä. Heidän maajoukkueessaan on maailman parhaita pelaajia ja heidän liigassaan on maailman parhaita joukkueita kuten Real Madrid ja FC Barcelona. Espanjassa pelaajia koulutetaan pikkulapsesta asti ja isot joukkueet nappaavat heidät omiin akatemioihinsa. Espanjassa jalkapallo on suosituin urheilulaji ja jalkapallokenttiä löytyy aivan kaikkialta. Espanjan TV-kanavilla puhutaan melkein ainoastaan jalkapallosta ja pelaajat, ottelut sekä pelitavat analysoidaan tarkasti. Tämän lisäksi Espanjassa on lukuisia jalkapallolehtiä.

Liigan joukkueet

Espanjan ykkösliiga on La Liga, jossa pelaa muun muassa Atletico Madrid, Real Madrid ja FC Barcelona. Näiden joukkueiden lisäksi La Ligassa pelaa tällä kaudella (2017-2018) Valencia, Sevilla, Villarreal, Eibar, Getafe, Real Sociedad, Girona, Atletico Bilbao, Leganes, Betis, Espanyol, Celta Vigo, Levante, Alaves, La Coruna, Malaga ja Las Palmas.

La Liga

Vaikka La Liga on joutunut tuomaristonsa takia vaikeuksiin viime aikoina ja sitä on epäilty korruptiosta, se on vielä yksi arvostetuimmista liigoista maailmassa. Espanjan joukkueet ovat todella menestyksekkäitä ja heitä pelätään halki Euroopan. Esimerkiksi vuonna 1889 perustettu katalonialainen joukkue FC Barcelona on voittanut 24 liigamestaruutta, 29 Copa Del Rey mestaruutta (Espanjan cup) ja viisi mestarien liiga mestaruutta. Heidän suurin vastustaja on Real Madrid ja se on myös usein yksi ainoista joukkueista joka pystyy voittamaan FC Barcelonan. Tämä madridilainen joukkue on Espanjan menestyksekkäin joukkue ja heidän perustamisesta vuonna 1903 jälkeen he ovat voittaneet 33 Espanjan liigamestaruutta, 19 Copa Del Rey mestaruutta ja 12 mestarien liiga mestaruutta (eniten koko Euroopassa).

Nämä kaksi joukkuetta ovat UEFA:n mukaan Euroopan parhaat joukkueet, sillä FC Barcelona sijoittuu kakkostasolle ja Real Madrid sijoittuu ensimmäiseksi. He myös muodostavat maailman kuuluisimman ottelun eli El Clasicon joka on La Ligan derby. Tämä ottelu on maailman hienoin ja tasaisin jalkapallo-ottelu ja miljoonat katsojat seuraavat kotisohvilta kun kuuluisimmat aikakautemme pelaajat LIonel Messi Ja Cristiano Ronaldo pelaavat vastakkain. Jos matkustat Madridiin tai Barceloonaan, suosittelen suuresti, että käyt katsomassa tämän hienon derbyn tai Madridin derbyn, jossa pelaavat Real Madrid ja Atletico Madrid.

Maajoukkue

Espanjalla on kuuluisa maajoukkue. He ovat voittaneet yhdet MM-kisat vuonna 2010 Etelä-Afrikassa ja kolme EURO-kisojen mestaruutta. Espanja sijoittuu tällä hetkellä FIFA :n mukaan kuudenneksi maailmassa mutta he ovat kokeneet vaikeuksia viime EURO- ja MM-kisoissa. He ovat silti hieno joukkue seurata ja heidän kuuluisimpia pelaajia ovat esimerkiksi Iniesta, Torres, Alonso, Casillas, Ramos, Villa sekä Costa. David Villa, joka pelaa New York Cityn joukkueessa Yhdysvaltojen MLS liigassa, on Espanjan jalkapallomaajoukkueen paras maalintekijä 59:llä maalilla. Jos haluat tutustua todelliseen jalkapallokulttuuriin, kannattaa mennä Espanjaan seuraamaan esimerkiksi El Clasicoa.

Lähteet:

“Spain Celebrating World Cup Win.” Blogpost.com, Blogpost, 3.bp.blogspot.com/-0P804FNHQEw/VIJFWFIE5kI/AAAAAAAABnI/kar3diPnwVA/s1600/SpanishFootball%2Bteam.jpg.

Landed, S.L. Just. “Football in Spain.” Just Landed, Just Landed, 28 Oct. 2014, www.justlanded.com/english/Spain/Articles/Culture/Football-in-Spain.

“LaLiga 2017/2018 Sarjataulukot – Kokonaistaulukko, Koti- Ja Vierastaulukot.” LaLiga 2017/2018 Sarjataulukot – Jalkapallo/Espanja  , Livetulokset, 2017, www.livetulokset.com/jalkapallo/espanja/laliga/sarjataulukko/.

uefa.com. “Barcelona – UEFA.com.” Uefa.com, UEFA, www.uefa.com/teamsandplayers/teams/club=50080/profile/index.html.

uefa.com. “Real Madrid – UEFA.com.” Uefa.com, UEFA, www.uefa.com/teamsandplayers/teams/club=50051/profile/index.html.

uefa.com. “Member Associations – UEFA Rankings – Club Coefficients – UEFA.com.”UEFA.com, UEFA, www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/club/index.html.

Prod.mirror.co.uk, i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article9390720.ece/ALTERNATES/s615/PAY-9Y9A6996.jpg.

FIFA.com. “The FIFA/Coca-Cola World Ranking – Ranking Table.” FIFA.com, FIFA Coca-Cola, www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/index.html.

“Spain National Football Team.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 23 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Spain_national_football_team.