Bergen

Bergen

Bergen perustettiin vuonna 1070 ja historian jäljet näkyvät voimakkaina myös tänä päivänä kaupungissa, joka on kiehtova yhdistelmä perinteistä ja modernia kaupunkilaiselämää. Bergen oli Norjan pääkaupunki vuoteen 1299 saakka. Nykyisin noin 400000 asukkaan kaupunki lähialueineen on rakennettu Byfjord-vuonon pohjukkaan ja sitä ympäröi seitsemän kukkulaa.

Bryggen

Kaupungin vanhin osa on Bryggen, joka sijaitsee aivan satama-altaan kupeessa. Siellä on muutamia varastorakennuksia, jotka ovat jääneet pystyyn lukuisissa kaupunkia koetelleissa tulipaloissa. Niissä toimii nyt hienoja putiikkeja, matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Rannalla sijaitsevassa Rosenkratz-tornissa sekä Håkonshallenissa pidetään usein näyttäviä juhlia. Satamassa sijaitsevat laiturit ”Tyskebryggen” ovat erikoiset niin arkkitehtuuriltaan kuin kulttuuriltaan lähes 300 vuotta vanhoine rakennuksineen. Vågen-lahden pohjukassa sijaitseva kalatori on kaupungin paras pikalounaspaikka.

Nähtävää

Kaupungin vanhin säilynyt pyhättö tornin takana on 1100-luvulla rakennettu Marian kirkko. Lähellä kirkkoa olevan vanhan kauppahallin vierestä nousee Floyen-kukkulalle kiskoköysirata kaksine vaunuineen. Lähes kolmensadan metrin korkeudesta avautuvat hienot näköalat sekä kaupunkiin että vuonolle. Lähtöpaikka Floyen-kukkulalle on Bryggenin kupeessa, osoitteessa Vetriidallmenningen 23.

Edvard Griegin kotimuseo

Bergenin lähistöllä Troldhaugenissa sijaitsee säveltäjä Edvard Griegin koti ja hänen viimeinen leposijansa. Troldhaugen sijaitsee kauniilla paikalla Noråsvannetin niemellä, 15 minuutin ajomatkan päässä Bergenistä. Edvard Grieg sävelsi parhaiten romanttisia rakkauslauluja, mutta tunnetuin teos lienee Henrik Ibsenin näytelmään Peer Gynt sävelletty teos. Kotimuseo on avoinna toukokuusta syyskuuhun päivittäin klo 9-15. Liput maksavat 80 kruunua eli noin 11 euroa. Museon ja huvilan lisäksi musiikkisali, jossa puolen tunnin pianokonsertti klo 13.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *