Bilbao

Baskien Bilbao 

Baskimaalla sijaitseva Bilbao on ennen kaikkea taide- ja kulttuurikaupunki.

Ruoka

Kaupunki on tunnettu myös erinomaisesta keittiöstään, joten se on loistava kohde kulinaristeille. Yksi yleisimmistä täällä nautittavista ruokalajeista on turska, jota löytyy lähes jokaisesta ravintolasta. Myös pintxokset, tapaksen tyyliset suupalat, ovat suosittuja. Bilbao on aiemmin jäänyt tunnetuimpien espanjalaiskaupunkien varjoon, mutta se on pikkuhiljaa löytänyt suosiota matkailijoiden keskuudessa. Kaupungissa ei ole samanlaista massaturismia kuin tunnetuimmissa lomakohteissa, joten täällä pääsee kokemaan jotakin uutta.

Sää ja ilmasto

Pohjois-Espanjassa on talvella sateista, viileää ja epävakaista, joten kesä on suosituinta matkustusaikaa. Jos ajoittaa matkan kevääseen tai syksyyn, liikkeellä ei ole niin paljon muita turisteja.

Nähtävyyksiä ja koettavaa

Guggenheim-museo

Guggenheim-museo on Bilbaon ehdoton ykkösnähtävyys. Vuonna 1997 avattu museo nosti Bilbaon suosiota ja teki siitä kuuluisan. Jo museorakennus itsessään on näkemisen arvoinen. Museossa voi tutustua esimerkiksi Picasson töihin. Myös museon ulkopuolella sijaitseva massiivinen The Puppy –veistos on olennainen osa Bilbaon kaupunkikuvaa. Veistos tehtiin aikoinaan museon avajaisia varten, ja siitä lähtien se on ihastuttanut ihmisiä.

Museo de Bellas Artes

Bilbaosta löytyy Guggenheimin lisäksi lukuisia muita museoita, esimerkiksi Museo de Bellas Artes. Kyseessä on yhtenä Espanjan parhaista pidetty taidemuseo, jossa on esillä monenlaista taidetta. Museo sijaitsee aivan Guggenheim-museon läheisyydessä. Euskal Museo kertoo esimerkiksi Baskimaan historiasta. Myös Museo Marítimo Ría de Bilbaossa eli merimuseossa kannattaa piipahtaa.

Plaza Nuevan

Bilbaon keskustan itäosassa sijaitseva vanhakaupunki on matkailijoiden suosiossa. Plaza Nuevan aukiolla voi katsella ihmisvilinää tai herkutella hyvällä ruoalla. Sunnuntaisin aukiolla pidetään toria. Vanhastakaupungista löytyy myös goottityylinen Santiagon katedraali.

Ostokset

Parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät Bilbaon keskustan ympäristöstä ja erityisesti Gran Vía -nimiseltä pääkadulta. Täällä on monia pikkuputiikkeja sekä El Corte Inglés –tavaratalo, jota voi pitää Espanjan tunnusmerkkinä.

Majoitus

Bilbaosta löytyy paljon majoitusvaihtoehtoja. Halvimmalla pääsee majoittumalla retkeilymajaan, mutta hotellinkin voi löytää kohtuuhintaan etenkin suosituimman turistikauden ulkopuolella. Bilbaossa myös pääsee majoittumaan hieman edullisemmin kuin Espanjan suosituimmissa turistikaupungeissa.

Miten sinne pääsee?

Suomesta ei ole suoria lentoja Bilbaoon. Perille pääsee esimerkiksi lentämällä ensin Barcelonaan ja jatkamalla sieltä matkaa bussilla, junalla tai lentäen. Bilbaon lentokentältä on noin 12 kilometrin matka kaupunkiin.