Rayong

Rayong on hiljaisuutta rakastavan valinta

Siaminlahden Rayongin provinssissa sijaitseva Rayong on nopeasti kavunnut Thaimaan lomakohteiden kärkikaartiin. Se ei kenties kykene tarjoamaan lomailijalle yhtä satumaisia maisemia kuin samaan provinssiin kuuluva unelmasaari, Koh Samet, mutta on löytänyt tiensä rauhallisia ja kauniita puitteita rakastavien sydämiin. Tarjoaahan sekin hiekkarantoja ja vehreät puitteet.

Rayong suosii siis rantalomaa, jota suurin osa suomalaisista Thaimaasta lähteekin hakemaan. Siaminlahden rannat ovat pehmeää ja vaaleaa hiekkaa, joiden taustalla kasvaa useimmiten kuitenkin eksoottisten palmujen sijaan muuta puustoa. Satojen kilometrien rantakaistale ja sen kruunaava kristallinkirkas meri tekevätkin alueen rannoista Thaimaan parhaimmistoa. Rannalla loikoillessa voit nauttia thaihierronnasta ammattilaisen käsissä ja napostella herkullisen tuoreita eksoottisia hedelmiä, joiden tuotannosta Rayongin alue myös tunnetaan. Kuuluisimpiin rantoihin lukeutuvat mm. yli kymmenen kilometrin pituinen Hat Mae Rampung, idyllinen Laem Mae Phim, Hat Sai Kaew eli Timanttiranta ja Ao Kai-Laem Tan.

Ilmastoltaan Rayong on suhteellisen kuuma ja kostea, mutta merituulet kuitenkin vilvoittavat oloa aivan toisin, kuin esimerkiksi sisämaassa sijaitsevassa Bangkokissa. Keskimäärin lämpöasteita on päivällä aina päälle 30, eikä kosteusprosenttikaan suostu tippumaan alle 70. Sateisimmat kuukaudet ajoittuvat toukokuun ja lokakuun välille, joulukuulta huhtikuuhun sadepisaroita ei juuri tarvitse pelätä.  Ne ovatkin siis parhaat lomakuukaudet, jolloin myös elohopea on matalimmillaan.

Rayong elää edelleen perinteiseen tapaan kalastuksella, ollen koko Thaimaan suurin kalakastikkeiden tuottaja. Turismi kartuttaa tänään kuitenkin jo mukavasti alueen taloutta. Pitkähäntäveneitä ja kalastusaluksia seilaa rannikon tuntumassa siis runsaasti. Itse reilun 50 tuhannen asukkaan Rayongin kaupunki on kooltaan sopivan pieni, jotta siellä on helppo ja mukava liikkua jalkaisin ja silti tarpeeksi suuri, jotta se kykenee tarjoamaan kaikki peruspalvelut ja -mukavuudet. Varsinaista luksusta sieltä on kuitenkaan turha etsiä. Hintataso on thaimaalaisittainkin edullinen, joten kohde sopii vaatimattomalla matkakassalla reissaaville loistavasti. Shoppailua ja viihdettä löytyy helposti noin 50 kilometrin etäisyydellä sijaitsevasta Pattayasta, tai alle 180 kilometrin päästä Bangkokista.

Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva viehättävä Ban Phen -kalastajakylä on sekin suosittu niin turistien kuin paikallisten keskuudessa. Siellä tulet myös huomaamaan, kuinka pieni maailma onkaan, sillä kylästä löytyy matkamuistojen lisäksi jopa pari suomalaista ravintola-baaria.