Finnmark

Finnmark

Nordkapp-tasanteella seisot Euroopan mantereen pohjoisessa kärjessä. Tämä 307 metriä korkea kieleke Pohjoisen jäämeren äärellä on monelle pitkän ja elämysten täyteisen lomamatkan päämäärä. Finnmarkin läänissä, joka pinta-alaltaan on suurempi kuin koko Tanska, on vain 75000 asukasta.

Kalastamaan

Rannikolla ovat kalastusmahdollisuudet lähes rajattomat, eikä tarjonta ole juuri huonompi sisämaassakaan. Finnmarkin tunturiylängön yli 60000 kalavettä ja tuhannet kilometrit lohi- ja taimenjokia houkuttelevat kalastuksen harrastajia.

Venäjälle

Finnmarkista voit lähteä päiväretkelle tai kiertomatkalle laivalla tai lentokoneella Venäjälle. Norjalla ja Venäjällä on 200 kilometriä yhteistä rajaa, ja monin paikoin erottaa vain 10 metriä leveä joki maat toisistaan.

Saame

Finnmarkissa sijaitsee myös Saamenmaa, joka ulottuu myös Suomeen, Ruotsiin ja Venäjään. Omaleimaisen ja elinvoimaisen saamelaiskulttuurin kohtaaminen on elämys sinänsä. Finnmarkin saamelaisten omalla alueella voit kokea keskiyön auringon Euroopan pohjoisimmassa pisteessä. Kautokeinosta, paikasta, jonka saamenkielinen nimi suomennettuna merkitsee ’keskellä tietä’ voit ostaa perinteisten Ruijan korujen toisintoja tai moderneja, tundran luonnon innoittamia pieniä taideteoksia. Pohjoisessa kohtaat saamelaisia, myös kveenikansan edustajia.

Kveenit

Kveenit ovat alkuaan suomalaisia, tsaarinvallan aikaisia oloja paenneita. He asuvat pohjoisen karuilla rannikoilla, saaden pääasiallisen elantonsa kalasta ja merenkulusta. Kveenit ovat sulautuneet valtaväestöön, mutta yhä vielä tapaat norjalaisia, jotka osaavat ainakin muutaman sanan sitä suomenkieltä, jota he aikanaan vanhemmiltaan oppivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *