Pyhiinvaellus

Santiago de Compostelan vaellus

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti on yksi merkittävämpiä ja vanhimpia pyhiinvaellusreittejä Euroopassa. Reitti on saanut alkunsa vuonna 814 hautalöydöstä.

Santiago de Compostelan katedraali

Pyhiinvaelluksen kohde on Santiago de Compostelan katedraali, jonka uskotaan olevan apostoli Jaakobin viimeinen leposija.  Reitin pyhiinvaeltaneet saivat kaikki syntinsä anteeksi.  Reittiä on myös aikoinaan käytetty rangaistuskeinona rikollisille. Satoja vuosia sitten reitti oli huomattavasti vaikeakulkuisempi, eivätkä kaikki vaeltajat koskaan perille saapuneet. Reitti on nykyisin yksi UNESCON maailmanperintökohteista.

Vaeltajat

Nykyisin vaellukselle osallistuu kymmeniä tuhansia uskonnollisia ja ei-uskonnollisia ihmisiä ympäri maailmaa. Katoliseen kirkkoon kuuluville reitti on erittäin tärkeä ja monen katolilaisen tavoitteena on kulkea reitti edes kerran elämänsä aikana.

Eri Reitit

Reitin voi vaeltaa itsenäisesti tai halutessaan osallistua ohjatulle vaelluskierrokselle.

Reittejä on useita, joten kyseessä ei ole yksi tie.  Keskiajalla reitille lähdettiin omalta kotiovelta ja sieltä liityttiin mukaan pääreiteille. Reitit ovat melko helppokulkuisia ja suhteellisen selkeästi merkitty. Aina kannattaa kysyä paikallisilta, mikäli merkinnät ovat puutteellisia tai epäselviä. Vaeltajiin suhtaudutaan yleensä ystävällisesti ja kunnioittavasti. Reitin varrella voi ihastella upeaa luontoa, vanhoja rakennuksia, kirkkoja ja kappeleita, tutustua ihmisiin ympäri maailmaa, tutustua alueen kulttuuriin ja historiaan sekä paikallisiin ruokiin.

Suunnittele reitti

Reittiä ja päivämatkoja suunnitellessa on tärkeää tutkia matkan varrella olevat kylät ja palvelut etukäteen. Kaikissa reittien varrella olevissa kylissä ei välttämättä ole ruokapaikkaa tai majoitusmahdollisuutta. Reiteille voi liittyä missä tahansa.

Camino Francés – ranskalainen reitti

Suosituin reitti on 769 km pitkä. Ranskan St-Jean-Pied-Du-Portista lähtevän reitin valitsee yli 60 % vaeltajista. Reitti on selkeästi merkitty ja sen varrella on hyvin refugioita eli yöpymispaikkoja sekä hostelleja. Reitin symboli on valkoinen simpukka sinisellä pohjalla ja se on usein sijoitettu silmien korkeudelle esimerkiksi rakennusten seinään tai muuriin. Reitin varrella on myös keltaisia nuolia ja kylttejä joista voi päätellä olevansa oikealla reitillä. Reitin isoimmat kaupungit ovat Burgos ja Leon.

Suosituin reitti on myös hyvin kuuma ja ruuhkainen keskikesällä ja majoituspaikat täyttyvät nopeasti. Rauhallisempaa on keväällä ja alkusyksystä.

Reitti: St-Jean-Pied-Du-Port, Roncesvalles, Larrasoaña, Pamplona, Puente la Reina, Estella, Torres del Rio, Logroño, Nájera, Santo Domingo de la Calzada, Belorado,  San Juan de Ortega, Burgos, Hontanas, Frómista, Carrión de los Condes, Sahagún, El Burgo Ranero, Mansilla de las Mulas, Léon, Villadangos del Paramo, Astorga, Rabanal del Camino, Ponferrada, Villafranca del Bierzo, O Cebreiro, Sarria, Portomarín, Palas de Rei, Arzúa, Santiago de Compostela.

Camino de Madrid

Modernimpi reitti Madridista kestää noin kaksi viikkoa. Kesällä on kuumaa, eikä reitin varrella ole juurikaan varjoa. Päivän vaellukset kannattaa aloittaa aikaisin aamulla. Reitin varrella ovat mm. Sahagun, Coca ja Segovia.

Camino Inglés – englantilainen reitti / (Antiguo Camino Real)

Reitin nimi viittaa satojen vuosien päähän, kun Englannista ja pohjoismaista saapuneet pyhiinvaeltajat aloittivat vaelluksensa täältä.

Lyhyin reitti on 96 km, ja sen voi aloittaa Corunasta. Tämä reitin pituus ei oikeuta juhlavaan diplomiin Santiago de Compostelassa. Mikäli haluaa muistoksi konkreettisen todistuksen vaelluksesta, kannattaa siis lähteä englantilaiselle reitille Ferrolista, jolloin reitin pituus on 110 km. Reitti kestää noin 5 päivää.

Reitti on vaelluskelpoinen ympäri vuoden. Talvella reitillä on vähiten ihmisiä, mutta huomio, että jotkut majapaikat saattavat olla suljettuina.

Camino Portugues – portugalilainen reitti

Lissabonista Santiago de Compostelaan matkaa kertyy 616 km ja Portosta 240 km. Portugalin reittiä ei suositella talvella rankkojen sateiden ja Atlantin myrskyjen vuoksi. Ruuhkaisinta reitillä on heinä- ja elokuussa. Alkusyksyllä on rauhallisinta ja ilma vielä lämmin.

Camino Finisterre

Mikäli Santiago de Compostelan saavuttaminen ei tuota tarpeeksi tyydytystä, voi sieltä vielä jatkaa muinoisen maailman viimeiseen tutkittuun paikkaan, maailman ääreen Costa da Morteen. Tämä reitti vie noin 3 päivää ja kulkijoita on huomattavasti pääreittiä  vähemmän. Rauhaa kaipaavalle hyvä valinta.

Muita reittejä

Muita vaihtoehtoisia reittiosuuksia ovat 165 km Camino Aragones Pyreneillä, Le Puy Route Ranskan puolella, Cami de Sant Jaume Kataloniassa, haastavampi Camino Primitivo Bilbaosta, pisin reitti Via de la Plata – hopeatie Sevillasta ja Salamancasta, Camino del Salvador sekä Pohjois-Espanjassa sijaitsevat Tunnel Route (Camino Vasco) sekä Camino del Norte on pohjoisen reiteistä suositumpi versio.