Krabi

Krabi – luontoäidin lempilapsia

Vauhdilla Thaimaan lomakohteiden kärkikaartiin itsensä kammennut Krabin alue on maineensa veroinen. Eteläisessä Thaimaassa sijaitseva Krabin provinssi on aivan jo ennestään tutun Phuketin saaren läheisyydessä.  Andamaanienmeren puoleisella mantereella oleva Krabi tunnetaan upeista karstikivijyrkänteistään, jotka kohoavat äkkijyrkkinä ja majesteettisina. Thaimaan vanhimmat todisteet ihmisasutuksesta ovat peräisin Krabin luolista, ja jäänteiden iäksi on arvioitu noin 30 000 vuotta.

Alueet

Provinssin alueeseen kuuluvat Ao Nang ja Railay, sekä kauniit saaret Koh Phi Phi, Ko Lanta ja Ko Ngai, sekä luonnollisesti sen pääkaupungin virkaa hoitava Krabi Town. Sen lävitse virtaa viehättävä Krabijoki. Suomalaisista suurin osa lomailee Ao Nangin rannan tuntumassa, jossa suurin osa Krabin hotelleista seisoo. Useimmiten sanalla Krabi tarkoitetaankin vain Ao Nangin lomakohdetta. Kaikki peruspalvelut ovat siellä saatavilla ja ravintoloita riittää jokaiseen makuun. Asukkaita koko provinssilla on noin 400 000.

Sää ja ilmasto

Krabille kannattaa matkustaa marraskuun ja huhtikuun välillä, jolloin ilmasto hellii aurinkoisella hymyllä. Sateet saapuvat lähinnä monsuunikauden aikana, toukokuusta marraskuuhun, jolloin ne onneksi ajoittuvat tavallisesti illan tunteihin. Toisinaan pilvet saattavat kuitenkin itkeä vuolaasti jopa päiväkausia kerrallaan. Kuivalla ja kuumalla kaudella voi elohopea Krabilla nousta jopa 35 asteen tienoille.

Retkiä ja ostoksia

Krabin alue on luonnoltaan kenties Thaimaan kauneinta aluetta, ja soveltuukin juuri luontoäidin lapsille tai sen helmoissa urheilua kaipaavalle. Alueen rannat eivät kuitenkaan ole maan parhaimmistoa, ja päiväretket jollekin alueen yli 130 saaresta ovat siksi huippusuosittuja. Loputtomia ostospaikkoja tai vilkasta yöelämää halaavat eivät Krabilla juurikaan viihdy, vaikka kumpaakin on luonnollisesti jonkin verran tarjolla.

Krabiin Suomesta

Krabiin pääsee Suomesta joko omatoimisesti tai valmismatkalla. Reippaat itsenäisesti matkaavat lentävät ensin joko Bangkokiin tai Phuketiin ja matkaamalla sieltä junalla tai bussilla perille (bussimatkaan joudut kuitenkin varaamaan Bangkokin kohdalla jopa 12 tuntia). Provinssilla on oma kansainvälinen lentokenttä, jota eräät matkatoimistojen lomalennot käyttävät.  Osa matkatoimistoista tosin lennättää asiakkaansa Phuketiin, josta on jatkokuljetus Krabiin.

Veteen ja luontoon

Koska Krabin elementtejä ovat meri ja komeat kalliot, liittyvät parhaat aktiviteetitkin niihin. Jyrkänteillä kiipeily on tavattoman suosittua ja houkuttelee paikalle kiipeilyyn hurahtaneita eri puolilta maailmaa. Meri ja sen aallot tarjoavat mahdollisuuden kajakilla melontaan, surffaamiseen ja snorklaamiseen. Sukeltamisen parhaat kohteet puolestaan löytyvät läheisten pikkusaarten edustoilta.  Sisämaassakin voi kuitenkin saada ajan mukavasti kulumaan esimerkiksi vesiputouksiin ja luoliin tutustumalla ja kansallispuistojen viidakoissa vaeltelemalla.

Lue seuraavaksi laajempi artikkeli Krabin aktiviteetiti