Praha

Praha

Tšekin pääkaupunki Praha on monien mielestä Euroopan kaunein kaupunki.

Maantiede ja historia

Praha perustettiin 800-luvun jälkipuolella, ja siitä tuli pian Böömin kuninkaiden asuinpaikka. Kaupungissa asuu noin 1.3 miljoonaa asukasta. Praha on levittäytynyt myös ympäröiville kukkuloille Letna, Vitkov, Opys, Petrin, Karlov ja Vysehrad.

Nyky-Prahassa voi yhä nauttia hyvin säilyneistä vanhoista taloista, kirkoista ja palatseista, jotka luovat ympärilleen ainutlaatuisen historiallisen ilmapiirin. Praha on ollut vuosisatojen ajan Keski-Euroopan tapahtumien keskipiste. Prahan onni on se, että sitä ei tuhottu maailmansodissa.

Alueet ja vierailu

Praha on hyvin säilynyt kaupunki, jossa on hämmästyttävän paljon vanhoja rakennuksia, mutkittelevia katuja ja kuuluisia nähtävyyksiä. Prahan kaupunki jakautuu historiallisesti neljään alueeseen Linnavuori eli Hradčany, Pieni puoli eli Malá Strana, vanhakaupunki eli Staré Město ja Uusi kaupunki eli Nove Město. Paras aika vierailla Prahassa on alkukeväästä tai loppusyksystä. Kesällä kaupungissa on valtavasti turisteja ja kaupungin keskusta voi olla hyvinkin ruuhkainen.

Ostokset

Prahan tarjoamat ostosmahdollisuudet ovat monipuoliset. Merkkiliikkeitä on eniten keskustassa Vaclavin aukiolla ja läheisellä Narodnilla ja Na Prikopella. Vanhankaupungin torilta Kaarlensillalle johtavan Kuninkaantien reitin varrelta löytyy mm. matkamuistomyymälöitä, alkoholikauppoja, taidegallerioita, koriste- ja keramiikkapuoteja. Prahan suurin, kallein ja edustavin tavaratalo Kotva eli Ankkuri sijaitsee osoitteessa Namesti Republiky 8. Tästä 7-kerroksisesta kompleksista löytyy kattava valikoima merkkivaatteista juomiin. Koko maahankin levittäytynyt Tesco tarjoaa runsaat ja hyvätasoiset valikoimat vaatteista elintarvikkeisiin. Tesco sijaitsee osoitteessa Narodni 26.

Matkamuistot

Suosituin tuliainen Prahasta on ehkä kristalli. Böömiläistä kristallia myydään useissa Vanhankaupungin kristalliliikkeissä. Tšekkiläistä keramiikkaa, posliinia, puuleluja ja lystikkäitä käsinukkeja on tarjolla lähes kaikkialla. Lapsille tutut animaatiohahmot Mat ja Pat sekä Myyrä (Krtek) ovat aitoa tšekkiläistä tuotantoa.

Liikenne Prahassa

Prahan nähtävyydet ovat laajalla alueella. Siksi onkin hyvä opetella käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Metrolla, raitiovaunulla, johdinautolla tai bussilla voi matkustaa samalla lipulla. Lippu pitää kuitenkin ostaa etukäteen. Kertalippuja voi ostaa metroaseman lippuluukulta tai lippuautomaateista sekä lehtikioskeista. Tasarahalla kaupungin busseihin voi ostaa kuljettajalta.

Prahan julkinen liikenne on kattava ja tehokas. Metroverkko koostuu kolmesta linjasta, jotka muodostavat keskustan alueelle kolmion ja jatkuvat siitä eteenpäin lähiöihin. Metrolinjoilla on oma tunnusvärinsä ja kirjaimensa. Pääsääntöisesti metrot ajavat päivittäin klo 5-24 välillä. Taksi on edullisempi Prahassa kuin Suomessa, kunhan muistaa varmistaa matkan hinnan etukäteen.

Saapuminen Prahaan

Prahan keskustan ja lentoaseman välillä ei ole suoraa metro- tai junayhteyttä. Helpoiten lentokentältä rautatieasemalle pääsee Airport Express-bussilla. Bussi lähtee terminaali I ja terminaali 2 lähtöselvityksen edustalta päärautatieasemalle. Matka kestää noin 35 minuuttia. Bussi liikennöi klo 6.35–22.05 lentokentältä rautatieasemalle ja rautatieasemalta lentokentälle klo 5.45–21.15 välillä. Bussilippu tulisi ostaa lippukioskeilta ennen matkaa. Jos joudut ostamaan lipun bussista muista, että vain käteinen kelpaa maksuun. Eikä suuria seteleitä hyväksytä.

Lähimmälle metroasemalle pääset bussilla numero 119. Tuolloin sinun täytyy nousta kyydistä viimeisellä pysäkillä eli nádraží veleslavínissa. Sieltä jatkat matkaa metrolla Prahan keskustaan. Matka keskustaan kestää noin 15 minuuttia. Jos haluat päästä Malá Stranaan (Pieni puoli) sinun pitää jäädä pois Malostranská-asemalla. Jos määränpääsi on Vanhakaupunki jäät pois Staroměstskássa kun taas Václavskén aukiolle matkatessasi jäät pois Můstek tai Muzeum-asemalla. Liput metroon ostetaan keltaisista automaateista, joita on metroasemalla. Yksi 30 minuutin metromatka maksaa aikuisilla 24 korunaa eli noin 90 senttiä ja 90 minuutin matka 32 korunaa, joka on noin 1.2 euroa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *