Venetsia

Saavutettavuus, lennot, majoitus

Lentäminen Venetsiaan on helppoa ja vaivatonta Finnairin sekä Norwegianin tarjoamilla suorilla yhteyksillä. Lentohinnat liikkuvat n. 150€ paikkeilla, joskin kesäaikaan hinnat saattavat olla hieman huokeampia. Suurin osa lennoista keskittyy Marco Polon päälentoasemalle, josta on n. 14 kilometrin matka Venetsian keskustaan. Siirtyminen kentältä keskustaan luonnistuu niin vesibussilla, bussilla kuin vesitaksillakin.

Majoituksesta Venetsiaan matkustavan kannattaa varautua maksamaan hieman odotettua enemmän. Majoitushinnat kaupungissa ovat lähes koko vuoden pilvissä, sillä Venetsiasta on kehkeytynyt varsin suosittu matkailukohde. Ainoastaan tammikuu, maaliskuu ja marraskuu ovat hinnoiltaan hieman alhaisempia. Elo-syyskuun vaihteen aikoihin Venetsiaan ei edes kannata haaveilla matkustavansa, ellei sitten ole varannut hotellia noin vuotta aikaisemmin.  Budjetilla reissaavan kannattaa suosiolla suunnata katseensa kaupungin hostellitarjontaan, sillä hotelleista joutuu useimmiten pulittamaan ainakin 100–150€ yöltä.

Hintataso

Muuhun Italiaan verrattuna Venetsia on varsin hintava. Hotellien hinnat, gondoliajelut, kiertokäynnit ja museoiden sisäänpääsymaksut pääsevät rokottamaan budjetista jo paljon. Myös ulkona syöminen on varsin kallista, vaikkakin tarjontaa ja eritasoisia ruokapaikkoja riittää. Paremmassa ravintolassa lasku nousee nopeasti yli 30€, pikaruokaravintoloissa puolestaan ateria irtoaa noin 7€:lla. Koska Venetsia on niin suosittu kohde turistien keskuudessa, myös ainoastaan turisteille suunnattuja ravintoloita riittää. Nämä eivät kuitenkaan välttämättä ole se paras vaihtoehto syödä kaupungissa, sillä hinnat tuppaavat saamaan turistilisän ja ruoka on useimmiten ala-arvoisesti valmistettu. Venetsiaan matkustaessa on myös hyvä muistaa, että tuotteita ja palveluita verotetaan useampaakin kautta. Myös majoitukseen lisätään paikan päällä paikallisvero, joka muodostuu paikassa vietettyjen öiden mukaan.

Kulkeminen

Venetsian joukkoliikenneverkostossa piilee erikoisuus: se muodostuu lähinnä ainoastaan vesibusseista. Yksittäiset matkat kyseisillä kulkuneuvoilla ovat varsin hintavia eikä vesibussitarjontaan kannata turvautua kuin pidemmissä siirtymissä ja hätätapauksissa. Mikäli tietää tarvitsevansa vesibussikyytiä useamman kerran tietyn ajan sisällä, kannattaa yksittäisten lippujen sijaan satsata 12–72 tunnin kortteihin. Vesibussien lisäksi Venetsiasta löytyy myös taksiveneitä, jotka ovat bussikyytejä huomattavasti nopeampia. Taksiveneet kuitenkin kustantavat ainakin pari kymppiä kerralta, joten halvin vaihtoehto se ei ehdottomasti ole. Rajallisen joukkoliikenteensä vuoksi Venetsiaan onkin parasta tutustua kävellen. Se on useimmiten nopein ja vaivattomin tapa siirtyä paikasta toiseen.

Koettavaa

Venetsia tunnetaan parhaiten sen hulppeista palatseista ja gondoliajeluista. Karnevaalien täyteinen Venetsia on kuitenkin myös paljon muuta. Monet matkustavat Venetsiaan juurikin sen ainutlaatuisen tunnelman vuoksi ja onkin suositeltavaa viettää päivä katoamalla kaupungin lukuisille pikkukujille. Venetsian tunnetuimmat nähtävyydet ovat varmastikin Rialton silta ja Pyhän Markuksen aukio. Vaikka jälkimmäinen näistä onkin viehättävä palatsien loisteen keskus, kannattaa matkailijan suunnata myös huomionsa sen ulkopuolelle. Useimmiten suurimpien turistialueiden ulkopuolelta voi löytää palan aitoa, erilaista Venetsiaa. Myös kaupungin museot ja taidegalleriat ovat oleellinen osa Venetsian viehätysvoimaa. Ne kiehtovat perinteikkäällä tunnelmallaan ja vievät matkaajan pienelle kulttuurimatkalle läpi kaupungin. Koska Venetsia on osa yli sadan saaren laguunia, se mahdollistaa helpot siirtymät myös laguunin muille saarille. Suurimmat Venetsian läheiset saaret ovat Lido, Murano, Burano ja Torcello.