Edinburgh

Edinburg

Edinburgh on Skotlannin itärannikolla sijaitseva maan pääkaupunki ja yksi sen päähallintoalueista. Kaupungilla on useita eri nimiä, joita ovat mm. gaelinkielininen Dùn Èideann ja skotlanninkielinen Edinburrie. Skotlannin pääkaupungin aseman kaupunki sai vuonna 1437 ja vuonna 1996 Edinburghin alue on ollut yksi skotlannin päähallintoalueista: alueen merkityksellisyydestä kertoo myös se, että Skotlannin parlamentti perustettiin sinne vuonna 1999. Edinburgh on Skotlannin toiseksi suurin kaupunki.

Historia

Vanha ja keskiaika

Kaupungilla on myös mielenkiintoinen historia, joka alkaa kelttiheimojen ajoista, jolloin kelttien mahti piti mahtavaa Roomaa vastaan käydyssä sodissa. Sodat sijoittuivat ensimmäiselle ja toiselle vuosisadalle Jkr. Historialliset viittaukset Edinburghiin saivat alkunsa 600-luvulla, jolloin ensimmäisessä viittauksessa mainittiin Anglosaksien onnistunut valloitus linnakkeeseen vuonna 638 Jkr. Tuolloin kaupunki sai näihin päiviin asti säilyneen Edinburgh nimensä ja alue kuului vuoteen 954 asti, jolloin skotit ja silloiset piktit valloittivat sen.

Myöhäinen keskiaika

Skotlannin kuninkaat Malcolm III ja David I rakennuttivat linnan hallintokausillaan. Tuolloin Edinburgh saavutti aseman kasvavana satamakaupunkina. 1200-luvun lopussa kaupungin rauha järkkyi, kun englantilaiset valloittivat linnan vuonna 1293, mutta Robert Brucen johdolla alue valloitettiin takaisin Skotlannin itsenäisyystaistelussa. 1400-1500 lukujen vakaat olot takasivat kasvun, mutta alue ei laajentunut -kaupungissa kuitenkin rakennettiin paljon monikerroksisia kivitaloja ja Holyroodin palatsi.

Uusi aika

Holyroodin palatsin perustamisen jälkeen kuninkaan hovi muutti sinne, mikä teki kaupungista Skotlannin pääkaupungin.  1500-1600-luvuila kaupunkia koettelivat englantilaisten monet hyökkäykset, maan sisällissota ja ruttoepidemia. Vuoden 1707 unionisopimuksen myötä maa ei ollut enää pääkaupungin asemassa ja kaupungissa oli lukuisia ongelmia, mm. ylikansoitus.

Teollinen aika

1800-1900-luvuilla kaupunki jäi ekonomisesta korkeampaan asemaan nouseen Glasgown varjoon. Kaupungissa kuitenkin tapahtui paljon edistystä monilla eri rintamilla: katukuvaan tuli moninaisia puistoja, monumenttejä, gallerioita yms. Väestön kasvu oli myös selkeän nousujohteista.

Maantiede

Maantieteellisesti kaupungilla on mielenkiintoinen sijainti -Forthin vuonon rannalle sijoittuvan kaupungin läpi virtaa Water of Leith joki. Myös aluetta ympäröivät korkeat kukkulat hellivät matkailijan silmää. Uusi ja vanha kaupunki muodostavat klassisen eurooppalaisen matkakohteen maantieteellisen rakenteen, mikä mahdollistaa toimivan siirtymisen historiallisesti näyttävistä kohteista, modernimman arkkitehtuurin ja nähtävyyksien pariin. Keskiaikainen asemakaava näkyy on selkeästi huomattavissa, mikä tekee kohteesta vastustamattoman vannoutuneelle keskiaikaintoilijalle. Siellä myös suuria aukioita, joiden laidat pullottavat upeista kohteista, kuten Sain Gilesin katedraali, oikeustalo ja Skotlannin kuninkaallinen museo.

Uusi kaupunki on myös mielenkiintoinen alue, joka perustuu valistuksen rationalistiseen asemakaavaan. Kaupunginosan itäpäässä on Charlotte square, joka on matkailijan ehdoton nähtävä: pidetäänhän aluetta yhtenä valistuksen ajan hienoimmista!

Museot ja nähtävyydet

Myös museoita kaupungissa riittää; tärkeimpiä niistä ovat Skotlannin kansallismuseo, Skotlannin kansallisgalleria, City Art Centre ja Museum of Childhood. Kuitenkin nähtävyyksien kruunamaton kuningas ja Edinburgh-reissulle kirsikkana kakun päällä on Edinburghin upea linna, joka peittoaa museorakennukset ja muut nähtävyydet selvästi, mikä näkyy 1,2 miljoonan vuosittaisessa kävijämäärässä.

Edinburgh on aivan upea kaupunki Skotlannin itärannikolla tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja koettavaa. Kaupunki kannattaa ehdottomasti käydä vilkaisemassa, jos suunnitteilla on pitkä loma Iso-Britanniaan.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *